החובה לערוך ראיון זוגי במשרד הפנים

רשות האוכלוסין וההגירה חבה בחובת הגינות מכוחה נגזרות החובה לקבוע מדיניות סדורה בנהלים, לקיים שימוע-ראיון זוגי לבני זוג זרים של ישראלים במסגרת בקשה להסדרת מעמד מכוח ההליך המדורג , וזאת על מנת להניח תשתית עובדתית מתאימה להחלטה המנהלית, לשקול את כל השיקולים הנדרשים ולאזן ביניהם כמו גם לבחון האם במקרים מסוימים יש לחרוג ממדיניות הרשות, לאור נסיבותיהם.

 

החובה לקיים למערערים ראיון ולו ראשוני לבחינת כנות הקשר הזוגי בטרם קבלת אשרה

בכל בקשה של הסדרת מעמד על משרד הפנים לקיים ולו ראיון ראשוני למערערים כדי לעמוד על כנות הקש ראף במקרה בו בן הזוג הזר שהה בארץ שלא כדין: "רשאי משרד הפנים להקפיד עם בני-הזוג ולדרוש מהם מידת ראיה גבוהה מן הרגיל להוכחת כנות הנישואין, היינו אף לא נקבע כי במקרה כזה ניתן להתנות את הבקשה ביציאת בן הזוג מהארץ בכל מקרה, אלא שיש לדרוש ראיות מהותיות יותר לעניין הזוגיות. רק במקרים בהם לא עומדים בני הזוג בנטל מוגבר זה, ניתן לדרוש את עזיבת בן או בת הזוג הזרים את הארץ. היינו, עצם השהייה שלא כדין, אינה מחייבת יציאת בן הזוג הזר, אלא דרישות גבוהות יותר להוכחת כנות הקשר, כך וזאת מהטנימוק שקבע בית המשפט העליון כי "כשאני לעצמי, דומני כי בדיקת קשר הזוגיות בעוד אחד מבני-הזוג שוהה בחוץ-לארץ והאחר בארץ, קשה מבדיקת הקשר בעוד השניים שוהים בארץ. לא נכחד, כי יש יתרונות מסוימים בבדיקה שעה שבני-הזוג נפרדים זה-מזה, אך קשה שלא להתרשם כי בהיות השניים בארץ יכולת הבדיקה ואמינות הבדיקה עולות כמה מונים על החלופה של אחד-כאן אחד-שם, ובוודאי עולות הן על החלופה שבה שוהים שני בני-הזוג מחוץ למדינה. הנה-כי-כן, אחד הסימנים המובהקים לבחינת אמיתות הנישואין – לא הסימן האחד-והיחיד – הוא בקיומו של מקום מגורים משותף ובהחזקתו של משק-בית משותף לאורך-זמן. כיצד יבדוק משרד הפנים את הדבר אם אחד מבני-הזוג אינו כלל בארץ?".

 

הזכות היסוד לחיי משפחה ולייצוג משפטי

על החובה לקיים שימוע ראשוני, בעיקר כאשר מדובר במי שמצויים שנים רבות בישראל עמד בית המשפט העליון שקבע כי ״עסקינן במקרים שבהם אחד מבני הזוג הוא ישראלי, אזרח או תושב, הפגיעה בבן הזוג הישראלי כשלעצמה מצדיקה הענקת זכות טיעון. שמירה על שלמות המשפחה מהוה חלק מתקנת הציבור בישראל [….] וחלק מזכויות היסוד של הפרט [….]. על כן, זכות הטיעון הבסיסית היא של בן הזוג הישראלי.". והוסיף בפסקה כ"ח: "על כן, במקרה הרגיל, בו מדובר בשוהים המצויים בתחום ישראל בגדרי משפחתם תקופה ארוכה, יש לקיים את השימוע בטרם ההחלטה" , יחד עם זאת יש לזכור כי לא כל פקידי הרשות מודעים לכללים ולנהלים באופן חד וברור ולפעמים צריך ״להאכילם בכפית. מומלץ להיוועץ בעורכי דין המתמחים בהגירה לישראל.