בקשה לקבלת מעמד בישראל ומניעת הרחקה ממנה
הדרך להסדרת מעמד בישראל קבוע בין היתר בסעיף 1 לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב – 1952 קובע, כי : "(א)מי איננו אזרח ישראלי, תהיה כניסתו לישראל על פי אשרת עולה או על פי אשרה לפי חוק זה.(ב) מי שאיננו אזרח ישראלי או בעל אשרת עולה או תעודת עולה, תהיה ישיבתו בישראל על פי רישיון ישיבה לפי חוק זה."
תקנות הכניסה לישראל
קבעו סוגי אשרות ורישיונות מסוימים למעבר, לביקור ולשהות ארעית. בחוק ובתקנות לא נקבעו קריטריונים למתן אשרות ורישיונות לישיבת קבע. אולם ידוע כי, דעתו של השר במסגרת סמכותו בסוגיה זו הוא רחב ביותר, אם ובאילו תנאים להתיר לזרים להתיישב בישראל בהעדר זכות קנויה לכך. כך, קבע, למשל בית המשפט העליון כי, "הנחת המוצא שהוכרה בפסיקה היא, כי בשאלה אם להעניק לזר מעמד של תושב קבע בישראל – שהכרעתה נגזרת, בין היתר, ממדיניות ההגירה של המדינה – נתון לשר הפנים שיקול-דעת רחב; וההתערבות השיפוטית בהחלטות שר הפנים בנושא זה היא בהכרח מצומצמת."
עם זאת, נקבע עוד כי שיקול הדעת הרחב הנתון לשר הפנים אינו מוחלט, והוא נתון לביקורת שיפוטית במסגרת כללי המשפט המינהלי, בעניין זה נקבע בבית המשפט כי, "חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: חוק הכניסה לישראל) מתנה את שהייתם בישראל של מי שאינם אזרחים ישראלים או בעלי אשרת עולה או תעודת עולה, ברישיון ישיבה שהסמכות להענקתו מסורה לשר הפנים על פי החוק. לצורך הפעלת סמכות זו נתון לשר הפנים שיקול דעת רחב […..] כידוע, מדיניותו ארוכת השנים של שר הפנים היא שלא להעניק אשרות לישיבת קבע לזרים, אלא במקרים חריגים, שקיימים בהם שיקולים מיוחדים (שיקול דעתו של שר הפנים בנדון הוא, כאמור, שיקול דעת רחב. עם זאת, אין מדובר בשיקול דעת מוחלט. כמו כל הפעלת סמכות מינהלית, גם שיקול דעתו של שר הפנים בהחלטותיו על מתן רישיון או אשרה נתון לביקורתו של בית המשפט במסגרת עילות הביקורת המינהליות המוכרות. על שר הפנים להפעיל את שיקול דעתו בתום לב, בשוויון, במידתיות, בסבירות ועל יסוד שיקולים ענייניים .
עורך דין להסדרת מעמד ומניעת הרחקה מישראל
ראינו כי לשר הפנים גם הסמכות להורות על הרחקתו מישראל, של מי ששוהה בה שלא כדין. סעיף 13(א) לחוק הכניסה לישראל, קובע כי: "מי שאינו אזרח ישראלי או עולה לפי חוק השבות, תש"י-1950, ונמצא בישראל, בלי רישיון ישיבה יורחק מישראל בהקדם האפשרי אלא אם כן יצא מרצונו קודם לכן. יחד עם זאת כוחה של רשות האוכלוסין וההגירה אינו בלתי מוגבל וחלים עליו, בדומה, החובות מהמשפט המנהלי, ותמיד ישנם חריגים, היינו כן אם יקירכם שוהה בלתי חוקי בישראל, עדיין ישנם מצבים שניתן לבקש ולקבל עבורו ויזה-מעמד מישראל מכוח זוגיות עם אזרח או אזרחית ישראלית.לסיוע בהסדרת מעמד בישראל פנו למשרדנו העוסק בתחום ההיגרה.